Matteusevangeliet kapitel fem

Standard

Matteusevangeliet kapitel 5, början av Bergspredikan, översatt från finska från Tuomas Levänens översättning som är från arameiska.

Men när Jeshua såg folksamlingen steg han upp på ett berg och när han satte sig samlade sig hans lärjungar omkring honom. Och han öppnade sin mun och undervisade och sade till dem.

Sina välsignelser till de fattiga i anden, eftersom deras är himlarnas konungarike.

Sina välsignelser till de sörjande, eftersom de tröstas.

Sina välsignelser till dem som är hungriga och törstiga efter renhet och rätt, eftersom de blir välnärda.

Sina välsignelser till dem som ger nåd, eftersom mycket nåd ska komma över dem.

Sina välsignelser till dem som är rena i sina hjärtan, eftersom de får se Gud.

Sina välsignelser till dem som gör fred, eftersom de kallas Guds barn.

Sina välsignelser till dem som förföljs för rättens skull, eftersom deras är himlarnas konungarike.

Sina välsignelser till er, när ni hånas och drivs bort, när man på grund av mig ljuger och talar alla slags onda ord om er.

Gläd er och jubla då eftersom er lön i himlarna är stor, på samma sätt förföljde man de profeter som var före er.

Ni är jordens salt. Men om det som är salt blir smaklöst, vad ska man då salta med? Det duger ingenting till, utan man kastar ut det och människorna trampar ner det.

Ni är världens ljus. Det är inte möjligt att dölja en stad som byggd på ett berg. Inte heller sätter man lysande lampor under en korg, utan på lamphållare och dessa lampor lyser upp allt som är i rummet.

På så sätt lyser ert ljus inför människobarnen så att de ser era goda handlingar och de prisar er fader som är i himlarna.

Tänk inte att jag har kommit för att befria från det skrivna ordet eller från profeterna. Jag har inte kommit för att upplösa utan för att uppfylla.

Därför säger jag er. Amen, det är så, att till dess himlarna och jorden förgås, ska inte ett endaste ”jod” , inte ett endaste penndrag, förgås innan allt händer.

Därför ska var och en som bryter mot ett av dessa minsta bud och så undervisar andra människobarn kallas liten i himlarnas konungarike. Men den som handlar och undervisar i enlighet med buden ska kallas stor i himlarnas konungarike.

Ni har hört att det tidigare är sagt ”döda inte” och var och en som dödar är skyldig inför domen.

Men jag säger till er att; var och en som utan orsak ilsknar till mot sin bror är skyldig inför domen och den som säger till sin bror: ”Jag spottar på dig!” är skyldig inför församlingen och den som säger: ”Du dåre!” är skyldig inför det brinnande Gehenna.

Därför om du bär fram din gåva till altaret och där kommer ihåg att din bror hyser något slags agg emot dig, lämna din gåva där framför altaret och gå först och bli sams med din bror och kom sedan och bär fram din gåva.

Försök att komma överens med din motpart snabbt, medan du reser tillsammans med honom eller henne, så att inte din motpart för dig till domaren och domaren för dig till skatteindrivaren, så att inte du tvingas in i fängelse.  Och amen, säger jag dig, så är det, du slipper inte därifrån förrän du betalat dina sista pengar.

Ni har hört att det är sagt ”begå inte äktenskapsbrott”. Men jag säger er att var och en som ser på en kvinna på så sätt att han har begär till henne, bryter i samma stund hennes äktenskap i sitt eget hjärta. Men om ditt högra öga får dig att vackla, ta loss det och kasta det ifrån dig, därför att det är ett beskydd för dig att en av dina kroppsdelar förgås för att inte hela din kropp ska falla in i Gehenna.

(* Ordet p’kach som Tuomas har översatt med ”varjelus”= ”beskydd”  betyder också ”genombrott, öppning, uppvaknande från någonting och lyckad flykt.  Det är Tuomas som i en kommentar upplyser om alla dessa betydelser. Exempelvis:  ”det är ett genombrott för dig att en av dina kroppdelar går under…”

Detta p’kach är ett starkare och uttrycksfullare ord än det ord som bara betyder ”bättre” som används i den grekiska version som vi är vana vid.)

Och om din högra hand får dig att vackla, ta bort den, kasta den ifrån dig eftersom det är ett beskydd för dig att en av dina kroppsdelar går under för att inte hela din kropp skulle falla in i Gehenna.

( Eller exempelvis: det är en öppning för dig att en av dina kroppsdelar går under o.s.v.)

Det är sagt att den som skiljer sig från sin hustru ska ge henne ett skriftligt dokument på skiljsmässan.

Men jag säger er att var och en som skiljer från sig hustru, förutom på grund av ordet om otukt, begår äktenskapsbrott mot henne och den som gifter sig med den förskjutna bryter äktenskapet.

Dessutom har ni hört att det tidigare är sagt. ”Ljug inte genom din ed, utan håll vad du svurit inför Herren Gud.”

Men jag säger er: ” svär ingen ed alls, inte vid himlarna som är Guds tron, inte heller vid jorden som är en stol under hans fötter, inte heller vid Jerusalem som är den store konungens stad.

Svär inte heller vid ditt eget huvud, därför att du förmår inte göra ett hårstrå vitt eller ett hårstrå svart.

Utan må era ord vara ”ja, ja” och ”nej, nej”, intet utöver det, det överflödiga är av ondo.

Ni har hört att det är sagt: ”öga för öga och tand för tand.”

Men jag säger er: res er inte upp för att göra motstånd mot det onda, utan för den person som slår dig på din högra kind, vänd även den andra kinden mot honom eller henne.

Och den som vill ha en rättegång mot dig för att få din jacka, lämna även din poncho till honom eller henne.

Den som tvingar dig att gå 1,5 kilometer, gå 3 kilometer med honom eller henne.

Ge till den som ber dig och vill någon låna av dig, neka inte.

Ni har hört att det sägs: ”älska din närmaste och hata din motståndare.”

Men jag säger er välsigna dem som förbannar er och gör det som är vackert för dem som hatar er och be för dem som med våld tar det som är ert och driver undan er.

På det viset är ni er himmelske faders barn, hans, som låter sin sol gå upp för goda och onda och låter sitt regn sjunka ner över de rättfärdiga och över de som gör fel.

Alltså, om ni älskar dem som älskar er på vilket sätt är det till fördel för er? Titta, gör inte även skatteindrivarna likadant. Om ni enbart önskar era bröder fred, vad gör ni då för speciellt? Titta, gör inte även skatteindrivarna detsamma? Därför var fullkomliga såsom er fader som är i himlarna är fullkomlig.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s